Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Γαλλία: Νέο νόμο για τη "χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης" ετοιμάζει η κυβέρνηση Ολάντ - Ξεσηκωμός από τα συνδικάτα (video)


Ανταπόκριση από το Παρίσι: Αλίκη Παπαδομιχελάκη

Γκρίζο το κοινωνικό και πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία. Οι ελπίδες του γαλλικού λαού για μια κοινωνικά πιο δίκαιη διακυβέρνηση από τους σοσιαλιστές έχει πια ξεφτίσει. Εξ ου και τα μεγάλα ποσοστά του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν.

Μετά το Σύμφωνο Ευθύνης, στο όνομα της «αναθέρμανσης» της οικονομίας, έρχεται το Νομοσχέδιο Χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης (PLFSS). Και το  πρώτο και το δεύτερο έχουν συγκεκριμένους, συγκαλυμμένους πολιτικούς προσανατολισμούς: τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και τη μείωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού. Παρά τις διαβεβαιώσεις των κυβερνώντων ότι τα νέα μέτρα θα εξασφαλίσουν στους ασφαλισμένους και τις οικογένειές τους μια καλύτερη και πιο ευέλικτη κοινωνική ασφάλιση, τα συνδικάτα αναδεικνύουν τους νέους κινδύνους και προχωρούν σε μαζικές κινητοποιήσεις.

Την Πέμπτη 16/10/14 τα συνδικάτα CGT, FSU και Solidaires κάλεσαν τους πολίτες σε πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στο νέο νομοσχέδιο με την έναρξη της συζήτησής του στη Βουλή. «Είναι ανάγκη να κινητοποιηθούμε όλοι κατά των νέων περικοπών, που προμηνύουν μια οργανωμένη διάλυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης» επισημαίνουν οι συνδικαλιστές.

Δείτε video από τη διαδήλωση της Πέμπτης 16/10/14:



Το Σύμφωνο Ευθύνης (νεοφιλελεύθερης ανευθυνότητας λέμε εμείς) τείνει να απαλλάξει πλήρως του εργοδότες από τις κοινωνικές εισφορές σε μισθούς και οικογενειακά επιδόματα. Να σημειώσουμε ότι από το 1981 μέχρι σήμερα η συμμετοχή των εργοδοτών στην κοινωνική ανακατανομή πέρασε από το 33% στο 4,68%. Λαμπρό απτό παράδειγμα των ταξικών νεοφιλελεύθερων επιλογών. Τούτη η μείωση της συμμετοχής εργοδοτών και μετόχων στην κοινωνική ανακατανομή όχι μόνο δεν συνέβαλε στην αποφυγή της οικονομικής κρίσης, αλλά αύξησε σημαντικά τα κρατικά ελλείμματα. Πάλι το μάρμαρο καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.

Τα συνδικάτα απαιτούν
Να ανατραπούν τα αντικοινωνικά σχέδια, με πολύπλευρες κινητοποιήσεις,  με συνειδητοποίηση των επιπτώσεων των προγραμματιζόμενων μέτρων. Να μην περάσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο του υπουργού Οικονομίας Μακρόν. Ειδικά στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης οι συνδικαλιστές καλούν τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για:
1. Να διασφαλιστεί η οικογενειακή κοινωνική πολιτική.
2. Να μην περάσει η μείωση των συντάξεων.
3. Να αποτραπεί η μείωση πρόσβασης στην περίθαλψη.
4. Να εντοπιστεί και να εκριζωθεί η απάτη.
5. Να μπει τέλος στις απαλλαγές επί των κοινωνικών εισφορών.
6. Να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης χωρίς να θυσιαστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στον τομέα της οικονομικής «μεταρρύθμισης» κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο νέος υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Βάλς, Ε. Μακρόν, τα οποία προβλέπουν:
* Μείωση κατά 9,6 δισ. του κρατικού προϋπολογισμού που θα έχει αποτέλεσμα τη μείωση των θέσεων εργασίας, των μισθών, των επιδομάτων ανεργίας.
* Απελευθέρωση του ωραρίου της νυχτερινής εργασίας και αύξηση της κυριακάτικης εργασίας, αγνοώντας τις συνθήκες προστασίας των εργαζομένων.
* Επαναφορά, από το παραθυράκι των υψηλών εισοδημάτων και μπόνους για τους ημέτερους.
* Πώληση μεγάλου αριθμού κρατικών μετοχών στα κεφάλαια των μεγάλων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας.
* Ιδιωτικά πούλμαν μεγάλων διαδρομών, που θα αντικαταστήσουν αντίστοιχες διαδρομές  τρένων της SNCF, πλήττοντας έτσι έναν από τους βασικούς τομείς των δημόσιων μεταφορών, αλλά και επιβαρύνοντας το περιβάλλον.

Διαπιστώνουμε, λοιπόν, μέσα από αυτό το πλέγμα μέτρων, ότι δυστυχώς το πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης Σαρκοζί συνεχίζεται και βρίσκεται στα «καλά χέρια» του πρώην τραπεζίτη και νυν υπουργού Οικονομικών.

Μετά το πρώτο κύμα ελαστικοποίησης της εργασίας, περνάμε στο δεύτερο στάδιο, αυτό της αποδιοργάνωσης του δημόσιου οικονομικού ιστού και των κοινωνικών παροχών. Όλα για τους τραπεζίτες και τις πολυεθνικές, ψίχουλα στους εργαζόμενους, τίποτα στους μακροχρόνια άνεργους και τους νέους που έρχονται στην αγορά εργασίας. Αυτό είναι το μέλλον που ετοιμάζουν ο πρόεδρος Ολάντ, ο εκλεκτός του δεξιόστροφος πρωθυπουργός Ε. Βαλς και μια σειρά στελέχη της κατά τα άλλα ονομαζόμενης «Αριστεράς» στη Γαλλία.

Η πραγματική ριζοσπαστική Αριστερά, αυτή του Μετώπου της Αριστεράς, του ΝPA, και μιας σειράς κοινωνικών φορέων και κινημάτων, βρίσκεται σήμερα στους δρόμους σε όλη τη χώρα. Απαντά στην έκκληση για απεργία, με στόχο τη διασφάλιση των κοινωνικών κατακτήσεων στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, των Μεταφορών και των κέντρων Κοινωνικής Ασφάλισης. Από τους αγώνες τους θα εξαρτηθούν οι εξελίξεις.

Το κείμενο προέρχεται από τη σελίδα της εφημερίδας ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου