Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Δελτίο Τύπου του συνδυασμού «Δικαίωμα στην πόλη» για την επίσκεψη του στα Νοσοκομεία Αγίου Νικολάου και Νεάπολης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Άγιος Νικόλαος 12-04-2014

Επίσκεψη του συνδυασμού «Δικαίωμα στην πόλη» στα Νοσοκομεία 
Αγίου Νικολάου και Νεάπολης 

Τα νοσοκομεία Αγίου Νικολάου και Νεαπόλεως επισκέφθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, επικεφαλής κλιμακίου του συνδυασμού «Δικαίωμα στην πόλη», όπου ενημερώθηκε από τις διοικήσεις και τους εργαζόμενους για τα προβλήματα και την εξέλιξη των αντίστοιχων δομών Υγείας στην περιφέρεια του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Ως συνδυασμός θεωρούμε τη διασφάλιση και διαρκή αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας προς τους δημότες στοιχειώδη δείκτη ποιότητας ζωής και την επαρκή στελέχωση και πλήρη λειτουργία κλινικών και τμημάτων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου καθολική απαίτηση της τοπικής κοινωνίας. Ο ρόλος του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου επηρεάζει ποιοτικά τη ζωή και την οικονομία της περιοχής, αφού εκτός από τους κατοίκους, εξυπηρετεί και πλήθος ξένων επισκεπτών στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, συνιστά δε αναγκαία υποδομή για την προσέλκυση τουριστών στα ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών του τόπου μας.

Σοβαρό πολιτικό ζήτημα τίθεται από τη συνέχιση από πλευράς της Διοίκησης της υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης και του Υπουργείου Υγείας , η συνέχιση της τακτικής υποβάθμισης και αποδυνάμωσης του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου. Με αγανάκτηση, πληροφορηθήκαμε από το Σύλλογο Εργαζομένων ότι στις 31/12/2013 εκδόθηκε  η 119940 (ΑΔΑ: ΒΛΓ2Θ-3ΙΦ) απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας με θέμα «Αποζημίωση εφημεριών Νοσοκομείων ιατρών ΕΣΥ μηνών Ιανουαρίου έως και Ιουνίου οικονομικού έτους 2014» στην οποία  δεν γίνεται καμιά απολύτως αποκατάσταση της ανισοκατανομής των εφημεριών των Νοσοκομείων της 7ης ΥΠΕ σε σχέση με το 2012, και τα ποσά ανά μήνα παραμένουν ακριβώς ίδια με αυτά του 2013 (υπάρχει αύξηση μόνο για το Νοσοκομείο Χανίων κατά 10.000 ευρώ το μήνα). Στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου η περικοπή ήταν 39,7%!!!


Το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου ήταν αυτό που αδικαιολόγητα υπέστη το μεγαλύτερο ποσοστό περικοπής του κονδυλίου των εφημεριών το 2013 και ουσιαστικά μετακινήθηκαν εμμέσως κονδύλια από το Νοσοκομείο μας προς άλλα Νοσοκομεία, όπως καταγγέλλει και ο Σύλλογος Εργαζομένων. 
Η τοπική κοινωνία απαιτεί να υπάρξει άμεσα παρέμβαση ώστε να τροποποιηθεί η από 31/12/2013 απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας για την κατανομή του κονδυλίου των εφημεριών στα Νοσοκομεία, ώστε να αυξηθεί το μηνιαίο κονδύλιο του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου σε ποσό τέτοιο που να επιτρέπει  την πλήρη και ασφαλή λειτουργία του.


Η νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου η οποία έχει ήδη καθυστερήσει πολύ να λειτουργήσει, ενώ έχει ολοκληρωθεί σχεδόν ένα χρόνο τώρα, πρέπει θα ανοίξει άμεσα! Να εξασφαλιστεί όλος ο αναγκαίος, συμπληρωματικός εξοπλισμός και φυσικά το απαραίτητο προσωπικό που απαιτείται, προκειμένου να παρέχονται πλήρεις και ασφαλείς υπηρεσίες υγείας σε ντόπιους και ξένους. Εκτός από τη μεταφορά της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής  που ευχόμαστε να πραγματοποιηθεί σύντομα, η νέα πτέρυγα να πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως για να αποσυμφορήσει την παλιά και να εξασφαλίσει συνθήκες ικανές για παροχή σύγχρονων υπηρεσιών με την αξιοποίηση των νέων χειρουργείων, εργαστηρίων κλπ. Αμεσα θα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της μεταστέγασης και ομαλή λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού από την οποία εξαρτάται η ζωή πολλών συμπολιτών μας αλλά και να ανταποκριθεί στο επίπεδο υπηρεσιών που απαιτεί ο τουρισμός της περιοχής που χρειάζεται τέτοιες υπηρεσίες.  Η διασφάλιση της πλήρους λειτουργίας της Παιδιατρικής Κλινικής, που αφορά στο πιο ευαίσθητο κομμάτι του πληθυσμού, τα παιδιά μας, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως με την ευαισθησία και την αποτελεσματικότητα που επιβάλλεται. Οι εύθραυστες ισορροπίες, οι προσωρινές και ανεπαρκείς παρεμβάσεις, η αβεβαιότητα, η απουσία πολιτικής βούλησης, έχουν οδηγήσει σταδιακά σε αποδυνάμωση του νοσοκομείου.

Θα πρέπει το μήνυμα της τοπικής κοινωνίας προς το υπουργείο Υγείας και τη ΔΥΠΕΚ να είναι σαφές και ξεκάθαρο, ότι οι Αγιονικολιώτες δεν πρόκειται να ανεχθούν άλλο την σταδιακή αποδυνάμωση που υποβαθμίζει και οδηγεί σε μαρασμό το νοσοκομείο, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και τις ζωές των κατοίκων, υπονομεύοντας παράλληλα τομείς της τοπικής οικονομίας και ανάπτυξης που εξαρτώνται από την εύρυθμη, ολοκληρωμένη λειτουργία του. Ο συνδυασμός «Δικαίωμα στην πόλη» στηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων του νοσοκομείου, παραμένει σε επαγρύπνηση, παρών στον αγώνα για ένα πλήρες, σύγχρονο και αξιόπιστο κεντρικό νοσοκομείο. 



ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Είναι ανάγκη να εξασφαλιστεί το αναγκαίο προσωπικό ώστε να μπορέσει το Νοσοκομείο Νεάπολης να προσφέρει τις υπηρεσίες που πρέπει στους κατοίκους της περιοχής. Από την ενημέρωση που είχε ο συνδυασμός από την υποδιοικητή του νοσοκομείου, θεωρούμε ότι αποτελεί πρωτεύοντα στόχο η δημιουργία του Κέντρου Αποθεραπείας – Αποκατάστασης στη Νεάπολη. Η σημαντικότατη αυτή δομή Υγείας βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης της μελέτης σκοπιμότητας του έργου, την οποία θα πρέπει να ολοκληρώσουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουρ-γείου Υγείας. 
Εμείς ως συνδυασμός στηρίζουμε την προσπάθεια αυτή και θα μπούμε μπροστά στον αγώνα για την επίσπευση ωρίμανσης του έργου ώστε εγκαίρως να μπορέσει να κατατεθεί ολοκληρωμένη μελέτη για την ένταξη και εξασφάλιση χρηματοδότησης από το νέο Πλαίσιο Κοινοτικής Στήριξης. Πρόκειται για υποδομή στο χώρο των υπηρεσιών Υγείας που θα προσθέσει ζωή στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Νεάπολης, προσελκύοντας κόσμο που θα αναζητά τη χρήση των εξειδικευμένων αυτών υπηρεσιών ενώ θα αποτελέσει και σοβαρότατο λόγο στήριξης της ύπαρξης και λειτουργίας του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου με το οποίο θα έχει άμεση συνεργασία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου