Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ


Αγ. Νικόλαος 5-11-2012

Οι νοσοκομειακοί ιατροί του νομού Λασιθίου συζήτησαν  σήμερα σε Γενική Συνέλευση το μείζον θέμα του κλεισίματος της καρδιολογικής  κλινικής του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου από 15 έως 30 Νοεμβρίου και τις επιπτώσεις που αυτό έχει στην παροχή δευτεροβάθμιας περίθαλψης σε επίπεδο νομού, καθώς και το θέμα των μετακινήσεων ιατρικού προσωπικού μεταξύ νοσηλευτικών δομών εντός και εκτός νομού.

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία δύο έτη, οι κενές και οι κενούμενες θέσεις ιατρικού προσωπικού, σε όλα της χώρας μας, παραμένουν κενές στο διηνεκές λόγω μηδενισμού του αριθμού των προσλήψεων ιατρών ΕΣΥ. Ενίοτε  καταβάλλεται προσπάθεια τα κενά να καλυφτούν με μετακινήσεις ιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο.

Δεν είμαστε δογματικοί στην μη μετακίνηση ιατρικού προσωπικού για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, όμως πρέπει να πληρούνται υποχρεωτικά και συγχρόνως δύο προϋποθέσεις: Η πρώτη είναι η σύμφωνη γνώμη του μετακινούμενου ιατρού και η δεύτερη να μην βλάπτεται η παρεχόμενη περίθαλψη αφενός στο νοσοκομείο από το οποίο μετακινείται ο ιατρός και αφετέρου και κυριότερα η περίθαλψη σε επίπεδο νομού.

Καμία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν τηρήθηκε στο θέμα της μετακίνησης  καρδιολόγου για την κάλυψη των αναγκών του Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Σητείας.

Ο πρώην Υποδιοικητής της ΥΠΕ Κρήτης κ. Καλογιαννάκης, ούτε ρώτησε προηγουμένως τους τέσσερις καρδιολόγους, στους οποίους έδωσε εντολή μετακίνησης ανά 15ήμερο, από τα νοσοκομεία στα οποία υπηρετούσαν στο νοσοκομείο Σητείας, αν είχαν προσωπικά προβλήματα απαγορευτικά για μετακινήσεις, ούτε έλαβε υπόψιν του το Δημόσιο Συμφέρον σε επίπεδο νομού, αλλά μόνο το συμφέρον σε τοπικό επίπεδο της περιοχής της Σητείας. Οι παρεμβάσεις πολιτικών και άλλων παραγόντων για την λήψη αυτής της απόφασης είναι γνωστές.

Το Διοικητικό Εφετείο  Χανίων δικαίωσε τους τρεις καρδιολόγους στην αίτηση αναστολής  της απόφασης του κ. Καλογιαννάκη, αναγνωρίζοντας ότι για τις μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας στις μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων γενικότερα.

Η παραπάνω δικαστική απόφαση αποτελεί πλέον νομικό προηγούμενο και  θα αποτελέσει φρένο στις μαζικές  μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού που  σχεδιάζονται να γίνουν το αμέσως προσεχές διάστημα σε όλη την Ελλάδα.

Ο τέταρτος καρδιολόγος  δεν προσέφυγε σε ένδικα μέσα και  έτσι μετακινήθηκε από το Νοσοκομείο του Αγ. Νικολάου στο Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Σητείας, αρχικά για 15 ημέρες και ακολούθως για 30 ημέρες, ενώ πιθανά έπεται και συνέχεια.

Έτσι η Καρδιολογική Κλινική  του κεντρικού Νοσοκομείου του  νομού Λασιθίου, του Νοσοκομείου  Αγ. Νικολάου, οδηγείται σε κλείσιμο, τον μισό μήνα Νοέμβριο.

Αυτό το γεγονός θα έχει τις ακόλουθες  συνέπειες:


1) Όλα τα έκτακτα καρδιολογικά περιστατικά της περιοχής που καλύπτει υγειονομικά το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου – δηλαδή από το Καλό Χωριό έως τα Μάλια και το Οροπέδιο Λασιθίου – όλα τα σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά από την περιοχή της Σητείας και όλα τα καρδιολογικά περιστατικά από την περιοχή της Ιεράπετρας, κατά τις ημέρες που δεν εφημερεύει εκεί καρδιολόγος, θα πρέπει να διακομίζονται σε Νοσοκομεία του Ηρακλείου, με όλους τους κινδύνους που ενέχει μια τέτοιου είδους διακομιδή.

Ασθενείς με έμφραγμα του μυοκαρδίου, αντι να θρομβολυθούν άμεσα στην Μονάδα Εντατικής θεραπείας που διαθέτει το Νοσοκομείο του Αγ. Νικολάου, όπου είναι δυνατή η συνεχής και στενή παρακολούθησή τους από ειδικευμένους ιατρούς και η αντιμετώπιση των πιθανών επιπλοκών, θα θρομβολύονται με καθυστέρηση ώρας ή ωρών σε Νοσοκομείο του Ηρακλείου, με τις γνωστές επιπτώσεις που αυτό θα έχει στην λειτουργικότητα του μυοκαρδίου τους, στην ίδια τη ζωή τους και στην μελλοντική ποιότητα αυτής.

2) Η λειτουργία όλων των κλινικών τμημάτων του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου, συμπεριλαμβανομένης της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού καθίσταται άκρως επισφαλής κατά τις ημέρες που θα είναι κλειστή η Καρδιολογική Κλινική. Δεν θα μπορούν να νοσηλεύονται με ασφάλεια ασθενείς με συνυπάρχοντα καρδιολογικά προβλήματα, ούτε να αντιμετωπίζονται έκτακτα χειρουργικά περιστατικά και τοκετοί, αφού δεν θα είναι εφικτή η καρδιολογική εκτίμηση και παρακολούθηση.

3) Με μετακίνηση μόνο ενός καρδιολόγου στο Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Σητείας, η καρδιολογική του κλινική δεν μπορεί να λειτουργήσει, αφού ο μετακινούμενος ιατρός είναι αδύνατον να εφημερεύει 30 ημέρες τον μήνα. Έτσι ουσιαστικά μπορεί να παρέχει μόνο πρωτοβάθμια περίθαλψη και να κάνει προεγχειρητικούς ελέγχους, θέματα όμως για τα οποία το ΔΣ των διασυνδεόμενων νοσοκομείων του νομού Λασιθίου είχε ήδη βρει τις σωστές λύσεις.

4) Η παρατεταμένη απουσία του  ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ λόγω  των συνεχών διακομιδών προς το Ηράκλειο, θα έχει δυσμενείς συνέπειες στην έγκαιρη μεταφορά επειγόντων περιστατικών  στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου.

Θα πρέπει επιτέλους να γίνει  αντιληπτό από όλους τους κατοίκους  του νομού Λασιθίου, από τους φορείς, από τους πολιτικούς παράγοντες και  από τους διοικούντες τις νοσηλευτικές δομές του νομού Λασιθίου, ότι  ο νομός διαθέτει ένα Κεντρικό Νοσοκομείο που η εύρυθμη λειτουργία του θα πρέπει να υποστηριχτεί από όλους ανεξαιρέτως, αφού διαθέτει δομές που δεν μπορούν να δημιουργηθούν στα υπόλοιπα Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας, όπως τμήμα Αιμοδοσίας, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, δομές οι οποίες υποστηρίζουν ουσιαστικά την λειτουργία και των υπολοίπων Τμημάτων του. Η δε εύρυθμη λειτουργία όλων των Τμημάτων και Μονάδων του είναι προς όφελος όλων των κατοίκων του νομού Λασιθίου.

Καλούμε την νέα Διοίκηση της  ΥΠΕ Κρήτης να δώσει λύση στο θέμα της κάλυψης από καρδιολόγο του Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Σητείας, που δεν θα ναρκοθετεί το σύνολο της λειτουργίας του Κεντρικού Νοσοκομείου του νομού Λασιθίου.

Η λύση πρέπει να δοθεί  άμεσα, πριν τις 15 Νοεμβρίου, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της έκθεσης ασθενούς σε κίνδυνο, της βλάβης της υγείας του ή της απώλειας ανθρώπινης ζωής, με όλες τις συνέπειες που ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει.



                                                                                     Για την Γενική Συνέλευση

                                                                                       Ο Πρόεδρος της ΕΝΙΛ

                                                                                             Α. Γερμανάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου