Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Η Λαϊκή Συσπείρωση για το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, τον Καλλικράτη στην υγεία και τον νέο "χάρτη Υγείας"


Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ Γ.Ν.Ν.Α.Ν. ΣΗΜΕΡΑ

ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Η συγκυρία είναι κρίσιμη. Λίγες μέρες πριν την έναρξη μιας ακόμα ψευτοδιαβούλευσης για τον λεγόμενο Καλλικράτη στην Υγεία, η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι οι Αγιονικολιώτες πρέπει να ενημερωθούν και να αντισταθούν για τα όσα δυσοίωνα ετοιμάζονται. Η Κυβέρνηση ετοιμάζει περικοπές, συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοσίων νοσοκομείων. Υπάρχει δήλωση του υπουργού Υγείας, ότι τα 132 δημόσια νοσοκομεία είναι πολλά. Σε αυτή τη προσπάθεια η κυβέρνηση έχει την συμπαράσταση των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ οι οποίοι συμφωνούν με τη μείωση των νοσοκομείων. Στις 8 Φεβρουαρίου σε σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων Δημοσίων Νοσοκομείων και προνοιακών ιδρυμάτων, πρότειναν η αρχή να γίνει από το Νομό Λασιθίου. Τοπικά έχει αρχίσει εδώ και καιρό, μια αποπροσανατολιστική συζήτηση σχετικά με το μέλλον των τεσσάρων νοσοκομείων του Νομού. Παρουσιάστηκε στη δημοσιότητα μια μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών με τον προτεινόμενο χάρτης υγείας στον Νομό Λασιθίου. Η μελέτη προβλέπει ένα Νοσοκομείο στην ευρύτερη περιοχή της Παχειάς Άμμου που θα παρέχει υψηλές παροχές υγείας!!! Δεν είμαστε ειδικοί για να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε με την αναγκαιότητα κατασκευής ενός τέτοιου Νοσοκομείου. Ανησυχούμε όμως ιδιαίτερα, γιατί βλέπουμε να υποβαθμίζονται ολοένα και περισσότερο οι υπάρχουσες νοσοκομειακές δομές του Νομού και άρα και οι υπηρεσίες που παρέχονται στους Δημότες μας, αλλά και στους Δημότες των άλλων πόλεων του Λασιθίου. Θέλουμε να σας τονίσουμε ότι η Δημοτική αρχή δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη σε μια τέτοια υποβάθμιση,
• είτε αυτή αποτελεί μέρος σχεδίου απαξίωσης του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου(ΓΝΝΑΝ) προκειμένου να υπογραμμιστεί η ανάγκη δημιουργίας του νέου Νοσοκομείου,
• είτε προέρχεται από την υποχρηματοδότηση των παροχών υγείας, με δικαιολογία την πολιτική καταπολέμησης της σπατάλης που επιβάλλουν τα Μνημόνια.

Έχουμε τη γνώμη ότι οι παροχές υγείας στο λαό όχι μόνο δεν αποτελούν σπατάλη αλλά στοιχειώδη συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας και στοιχειώδες δικαίωμα ενός λαού. Είναι αλήθεια ότι τα προηγούμενα χρόνια είχε θεσμοθετηθεί ένα μεγάλο φαγοπότι, μεταξύ των κρατικών δομών υγείας και των κρατικοδίαιτων ιδιωτικών εταιρειών προμήθειας προϊόντων υγείας. Επίσης θεσμοθετιμένη ήταν, η διαρροή εκατομμυρίων από τα ασφαλιστικά ταμεία προς ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές. Φυσικά αυτές οι δαπάνες θα μπορούσαν με υποπολλαπλάσιο κόστος να καλυφθούν από καλά εξοπλισμένα Δημόσια Νοσοκομεία. Το ασταμάτητο δούναι και λαβείν, κράτους και ιδιωτών θα μπορούσε να περιγράψει εμμέσως πλην σαφώς τη βαθύτερη ουσία του «κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού». Οι κυβερνητικοί παράγοντες και οι τοπικοί τους προπαγανδιστές, θα χρησιμοποιήσουν τώρα το όργιο σπατάλης, βαφτίζοντας όλες τις κινήσεις τους σαν «εξορθολογισμό των δαπανών». Τι εννοούν στην πραγματικότητα; Μα ότι για φέτος μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση στα Δημόσια Νοσοκομεία κατά 600 εκ ευρώ και στη Πρόνοια κατά 168 εκ. ευρώ. Με δεδομένο ότι τα αρπαχτικά του δημόσιου χρήματος όχι μόνο δεν εξαλείφθηκαν, αλλά τους καταβλήθηκαν και τα χρωστούμενα και με δεδομένο ότι τα διαγνωστικά κέντρα ζουν και βασιλεύουν, αυτή η μείωση θα σημάνει μείωση των παροχών Υγείας για τις λαϊκές οικογένειες. Η Δημοτική αρχή δεν μπορεί να συναινεί, ώστε η απαλλοτρίωση των εισφορών των Ελλήνων ασφαλισμένων και φορολογουμένων που προηγήθηκε, να γίνει αφορμή για την περαιτέρω υποβάθμιση των παροχών υγείας οι οποίες α) έγιναν συνειδητά για να ενισχύσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου, β) υλοποιήθηκαν μέσω νόμων που έφτιαξε το δικομματικό σύστημα εξουσίας και γ) εφαρμόστηκαν από διοικήσεις που το ίδιο δικομματικό σύστημα διόρισε .
Ζητάμε λοιπόν από την Κυβέρνηση, να μην καθυστερήσει στην επίλυση των προβλημάτων του ΓΝΑΝ, με την δικαιολογία ότι οριστική λύση θα υπάρξει από τη δημιουργία του νέου κεντρικού Νοσοκομείου. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε τα όσα χρόνια θα χρειαστούν για την αποπεράτωση της νέας μονάδας για να δούμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας. Δεν ανεχόμαστε πολύ περισσότερο μέχρι την αποπεράτωσή της νέας μονάδας, να τίθεται καθημερινά σε κίνδυνο η υγεία των συνδημοτών μας εξαιτίας ελλειμματικών υποδομών. 
Σαν Δημοτική αρχή δεν μπορούμε να συναινούμε σε μια άγρια πραγματικότητα, την οποία αναλυτικά σας παρουσιάζουμε παρακάτω:


ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΝΝΑΝ:  
Η περικοπή στο μισό ενός προϋπολογισμού (από 15 εκ στα 7εκ), μας προϊδέασε για επιπτώσεις μεγάλης κλίμακας στη λειτουργία του ΓΝΝΑΝ. Στη διάρκεια της σύνταξης της έρευνάς μας για το νοσοκομείο, ενημερωθήκαμε για την αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού ώστε να μην είναι 50% μειωμένος σε σχέση με το προηγούμενο. Το πιθανότερο είναι να εγκριθεί μια μείωση της τάξης του 10%. Να τονίσουμε εδώ, ότι λόγο της πληρωμής των χρεών που τα νοσοκομεία είχαν δημιουργήσει προς τρίτους, τα σχετικά ποσά, δεν εμφανίζονται στο νέο προϋπολογισμό.
Οι ιδιωτικοποιήσεις στη καθαριότητα, τη φύλαξη και στο πλύσιμο ιματισμού, στέρησε θέσεις με μόνιμη σχέση εργασίας, με αξιοπρεπείς μισθούς κι ασφαλιστικά δικαιώματα. Αυτή η επιλογή όχι μόνο δεν έριξε, αλλά αντίθετα αύξησε το κόστος λειτουργίας. Η συνολική δαπάνη φαίνεται στο πίνακα 1 και ανέρχεται στις 860 χιλ. ευρώ. Τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στα ιδιωτικά συνεργεία, είναι επιπέδου γαλέρας. Είναι επίσης τραγικό να απαξιώνονται τα πλυντήρια που υπάρχουν, επειδή δεν έχουμε αρκετές πλύντριες και να δίνονται 45.000ε σε ιδιώτες εξωτερικού συνεργείου για ένα μόνο μέρος του ιματισμού (σεντόνια). Η διαρροή βοηθητικού προσωπικού με συνταξιοδοτήσεις και η μη πρόσληψη νέων εργαζομένων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε εξυπηρέτηση των αναγκών κέτερινγκ από εξωτερικά-ιδιωτικά συνεργεία, με αποτέλεσμα την νέα αύξηση των λειτουργικών εξόδων του Νοσοκομείου. Ακόμα κι η διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων του ΓΝΝΑΝ έχει ανατεθεί στην ιδιωτική εταιρεία MEDICAL WASTΕ η οποία αμείβεται αδρά (35-40 χιλ ευρώ) για να αποστειρώσει το μεγαλύτερο μέρος από αυτά που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ και στέλνοντας τα υπόλοιπα στην Αθήνα για αποτέφρωση . Οι δαπάνες για το φάρμακο έχουν περιοριστεί κατά 30%. Αυτό έχει κατορθωθεί γιατί προσανατολίζεται η επιλογή φαρμάκου σε αντίγραφα γνωστά και ως γενώσημα (Generics). Τα γενώσημα είναι φάρμακα που αντιγράφουν μια ληγμένη πατέντα και για αυτό είναι αρκετά φθηνότερα. Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι τα γενώσημα φάρμακα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο αν υπάρχουν για αυτά αξιόπιστες μελέτες που να αποδεικνύουν την βιοϊσοδυναμία με τα πρωτότυπα. Για αυτό η φτηνή τιμή δεν πρέπει να αποτελεί το κυρίαρχο κριτήριο επιλογής. Το 30% της μείωσης του κόστους πρέπει να αναφέρουμε ότι προέρχεται και από μείωση των αποθεμάτων αποθήκης. Αυτό όμως το γεγονός άρχισε να οδηγεί σε περιοδικές ελλείψεις.
Μεγάλη πληγή για τα νοσοκομεία ήταν οι δαπάνες για λαπαροσκοπικά, ορθοπεδικά μηχανήματα, φίλτρα τεχνητού νεφρού κλπ. Εκεί όμως οι κερδοσκόποι απολάμβαναν, τις υπερπενταπλάσιες τιμές που τους πρόσφερε το ίδιο το υπουργείο από τους τιμοκαταλόγους που έφτιαχνε. Η νέα πολιτική προμηθειών που υποτίθεται ότι εξορθολόγησε και έλεγξε τις δαπάνες, φαίνεται ότι δημιουργεί πρόσθετα λειτουργικά προβλήματα. Η σημερινή πολιτική προμηθειών έχει οδηγήσει σε χρονοβόρες διαδικασίες, σε ατέρμονα μπρος – πίσω των προτεινόμενων δαπανών από τους δημόσιους ελεγκτές και σε συνεχόμενες αλλαγές ερμηνευτικών εγκυκλίων. Αποτέλεσμα όμως όλων αυτών είναι ότι στη Μ.Ε.Θ. δεν μπορεί να λειτουργήσει έκτη κλίνη, γιατί υπάρχουν μόνο πέντε αναπνευστήρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα που ήταν σε έξαρση η γρίπη Η1Ν1, η ΜΕΘ λειτουργούσε με δανεικούς αναπνευστήρες από το νοσοκομείο της Ιεράπετρας. Ο διευθυντής της ΜΕΘ, κ. Μασούντ Χάνι δήλωσε στο τύπο ότι είχε κάνει έγκαιρη παραγγελία για πρόσθετο εξοπλισμό μέσω του ΕΣΠΑ, όμως εδώ και 4 μήνες δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Όμως υπάρχουν και χειρότερα. Από το 2009 έχει μείνει το Νοσοκομείο χωρίς ακτινοσκοπικό μηχάνημα, λόγο ανεπανόρθωτης βλάβης του παλιού. Αυτό το μηχάνημα είναι απαραίτητο για την διενέργεια πολλών ορθοπεδικών χειρουργικών επεμβάσεων οι οποίες τώρα παραπέμπονται σε νοσοκομεία του Ηρακλείου. Έγιναν καταγγελίες σε συνέλευση του σωματείου των νοσηλευτών, ότι σε υλικά που έρχονται με μειωμένα στάνταρτ ποιότητας, πρέπει οι νοσηλευτές να αποσυσκευάζουν 2-3 συσκευασίες για να βρουν ένα… σε καλή κατάσταση. Έτσι ουσιαστικά η πολιτική της καλύτερης τιμής δεν μειώνει πάντα το κόστος. Για μας, η πολιτική προμηθειών πρέπει να διέπεται από κεντρικό σχεδιασμό, ο οποίος θα διαθέτει δικλείδες ελέγχου, ώστε η κερδοσκοπία να αντικατασταθεί με την εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών της Λαϊκής Υγείας.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 
 Στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου υπάρχει μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού που έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί νοσηλευτές-νοσηλεύτριες να μην έχουν πάρει ακόμα ούτε μια μέρα από την κανονική άδεια του 2010. Πολλές κλινικές δεν εφημερεύουν όλο το μήνα λόγω έλλειψης γιατρών και μη πληρωμής των αναγκαίων εφημεριών στους γιατρούς. Ο ίδιος ο πρόεδρος του νοσοκομείου με δημοσίευμά του στην Ανατολή Α1 ανακοίνωσε επίσημα ότι ζητά από 7η ΥΠΕ Κρήτης 18 θέσεων ιατρικού προσωπικού. Πιο συγκεκριμένα 5 θέσεις που έχουν περάσει ήδη από το συμβούλιο κρίσεων, αλλά δεν έχουν κοινοποιηθεί ακόμα οι ανακοινώσεις διορισμού τους.(1 ΜΕΘ, 1 Μ.ΤΕΧΝ.ΝΕΦΡΟΥ, 1 οφθαλμίατρος, 1 αναισθησιολόγος, 1 αιματολόγος ή βιοπαθολόγος). Επίσης 13 ακόμα ειδικότητες για τις παρακάτω θέσεις: 3 για τα ΤΕΠ (επείγοντα), 2 για το ακτινοδιαγνωστικό, 1 ορθοπεδική, 1 παιδοψυχιατρική, 2 για ΜΕΘ 1 για ΩΡΛ. Επειδή δεν υπάρχει ιστοπαθολόγος, οι ιστολογικές εξετάσεις πάνε στην Αθήνα (στο Ωνάσειο) επιβαρύνοντας ακόμα παραπάνω τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου και δημιουργώντας καθυστερήσεις. Συγκεκριμένα το μήνα Γενάρη η καρδιολογική κλινική έμεινε (σύμφωνα με στοιχεία του σωματείου εργαζομένων) 8 μέρες ακάλυπτη, η μονάδα εντατικής 3 μέρες ακάλυπτη, οι αναισθησιολόγοι και οι χειρούργοι καλύπτουν όλο το μήνα αλλά με ετοιμότητες, η Ουρολογική, και η Ω.Ρ.Λ. καλύπτουν μόνο 15 μέρες του μήνα. Η Πνευμονολογική μόνο 11 μέρες.
Το 2010 στο ΓΝΝΑΝ ήρθαν 30 νέοι νοσηλευτές και αποχώρησαν 36, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Επίσης έφυγαν 12 εργαζόμενοι που μέχρι πέρσι βοηθούσαν στο Νοσοκομείο, λόγω της έναρξης λειτουργίας του Κέντρου Ψυχικής Υγείας της πόλης, για το οποίο άλλωστε είχαν προσληφθεί εξ αρχής. Αν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε ότι το 2011 θα εφαρμοστεί και στην υγεία το «πέντε αποχωρήσεις – μια πρόσληψη» το πρόβλημα θα γίνει ακόμα πιο έντονο. Παρόμοιες ελλείψεις υπάρχουν και στο παραϊατρικό αλλά και στο διοικητικό προσωπικό. Κύριο αποτέλεσμα της έλλειψης προσωπικού είναι η εργασιακή εξάντληση και η υποβάθμιση της παρεχόμενης φροντίδας προς τους ασθενείς. Είναι κοινό μυστικό ότι κάποιες κλινικές λειτουργούν μόνο λόγο του πατριωτισμού γιατρών και εργαζομένων.

ΚΤΙΡΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ: 
 Από το 2005 εκκρεμεί η Β2 φάση του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου. Η νέα πτέρυγα καθυστερεί διότι πρέπει να εκταμιευτούν περί τα 2 εκατομμύρια Ευρώ για να μπορέσει ο ανάδοχος να ολοκληρώσει τις εργασίες και να παραδώσει το έργο. Σύμφωνα με την συνάντηση στις 7/2 υπήρξε δέσμευση για εκταμίευση υπολοίπου υπάρχουσας πίστωσης 1,5 εκ ευρώ από τον περιφερειακό διευθυντή κ. Καρούτζο. Ας ελπίσουμε ότι θα υλοποιηθεί αυτή η δέσμευση και δεν θα ναυαγήσει κι αυτή η υπόσχεση όπως ναυαγεί ο περιφερειακός σχεδιασμός για τα απορρίμματα. Μισό εκατομμύριο από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων άρχισε να εκταμιεύεται κι έτσι τουλάχιστον ο εργολάβος ξαναμπήκε στο Νοσοκομείο. Με τη νέα πτέρυγα θα αποκτηθούν 6 αίθουσες χειρουργείων, μια μονάδα ΜΑΜ, 2 αίθουσες ενδοσκοπήσεων, μαιευτική κλινική με σύγχρονο εξοπλισμό και μονάδα νεογνών. Πολύ πρόσφατα στη Βουλή των Ελλήνων, έγινε ερώτηση από τον βουλευτή Αυγενάκη για τα ζητήματα στατικής επάρκειας των κτιρίων της παλαιάς πτέρυγας. Τα γεγονότα του μεγάλου σεισμού στην Ιαπωνία και η αντίστοιχα υψηλή σεισμικότητα του Ελλαδικού χώρου, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κατά την οργάνωση πολιτικής προστασίας, τέτοιοι χώροι είναι και χώροι συγκέντρωσης πληθυσμού, καθιστά άμεσα αναγκαία τη διερεύνηση των στατικών ζητημάτων του ΓΝΑΝ. Ζητούμε λοιπόν να απαντηθούν οι επιστολές που έχει στείλει από τον Ιούνιο του 2010, ο σημερινός πρόεδρος του Νοσοκομείου προς το ΔΥΠΕ για διερεύνηση πιθανών προβλημάτων στατικότητας που προέρχονται είτε από τον παλιό οικοδομικό κανονισμό είτε από κατασκευαστικές αστοχίες.

ΜΕ ΒΑΣΗ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
• Αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, με ολοκληρωμένες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες σε όλο το λαό.
• Κάλυψη της αναγκαίας δαπάνης για την περαίωση της Β2 φάσης αλλά και τον πλήρη εξοπλισμό της με σύγχρονο ιατρικό-διαγνωστικό εξοπλισμό.
• Άμεση μεταφορά του τεχνητού νεφρού εντός της εγκατάστασης του νοσοκομείου, στους κενούς χώρους των κλινικών που θα μεταφερθούν στη νέα πτέρυγα
• Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΓΝΝΑΝ μέχρι την οποιαδήποτε οριστική απόφαση για μεταβολή του χάρτη υγείας. Συνεισφέροντας όμως με μια γνώμη θεωρούμε ότι: μετά την αποπεράτωση του Βόρειου Οδικού Άξονα στη περιοχή μας, η απόσταση του ΓΝΑΝ από το υπό πρόβλεψη κεντρικό νοσοκομείο Παχειάς Άμμου, θα είναι 10 λεπτά. Φρονούμε ότι θα ήταν εξόχως προκλητική μια δαπάνη ανέγερσης πολλών εκατομμυρίων για την εξοικονόμηση 10 λεπτών από τις ανατολικότερες του Αγίου Νικολάου διαδρομές. Μην ξεχνάμε, ότι ο Άγιος Νικόλαος εξυπηρετεί και μια πολύ σημαντική πληθυσμιακά δυτικότερη περιοχή, αυτή της παραλιακής ζώνης από τη Μίλατο ως την Χερσόνησο.
• Άμεσες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και εξαίρεση της Υγείας από το 5 προς 1 στις αποχωρήσεις-προσλήψεις, αφού ποτέ η υγεία δεν είχε υπεράριθμο προσωπικό.
• Άμεση απάντηση από το ΔΥΠΕ για τη στατική επάρκεια του κτιρίου
• Την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της υγειονομικής και ιατρικής περίθαλψης.
• Το δημοτικό συμβούλιο εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει νέο χαράτσι 5 ευρώ στον κάθε ασθενή που επισκέπτεται τα εξωτερικά ιατρεία στα νοσοκομεία. Δεν πρέπει να μετατρέπονται οι ασθενείς σε πελάτες και τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις.
• Άμεση πρόσληψη οικογενειακών γιατρών στο ΙΚΑ και ΟΑΕΕ για να αποσυμφορηθούν οι υπηρεσίες του νοσοκομείου από την ιατρική φροντίδα που μπορεί να παρέχεται εκτός Νοσοκομείου.
• Στόχευση για άμεση λειτουργία Αστικού τύπου Κέντρων Υγείας στο Νομό μας με παροχή δωρεάν και υψηλής ποιότητας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Ο εναγκαλισμός του Δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη ενός συστήματος ΠΦΥ. Όμως ένα τέτοιο σύστημα αποτελεί τον απαραίτητο ενδιάμεσο κρίκο για την ολοκληρωμένη Δημόσια και δωρεάν λαϊκή Υγεία.

Υ.Γ.: Το κείμενο αυτό μπήκε σαν θέμα της "ημερήσιας διάταξης" στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου, από την Δημοτική ομάδα της Λαϊκής Συσπείρωσης και θα συζητηθεί την Τετάρτη 30/3/2011. Η παρουσία όλων μας είναι αναγκαία.

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Υπηρετούν Προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, Ανάγκη για προσλήψεις



Παρουσιάζουμε τον πίνακα με τα επίσημα στοιχεία για το προσωπικό που υπηρετεί ανά  υπηρεσία και που μας τα  παραχώρησε το αρμόδιο τμήμα του Νοσοκομείου μας.

ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Οργανικές θέσεις
Υπηρετούντες
Κενές θέσεις
Ποσοστό κάλυψης θέσεων
Νοσηλευτικής Υπηρεσία
333
161
172
48%
Διοικητικής Υπηρεσίας
190
94
96
49%
Παραϊατρικό προσωπικό
73
32
41
44%










Νοσηλευτική Σχολή
19
3
16
16%
ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
34
28
6
82%















Ιατροί ΕΣΥ (Νοσοκομείου)
108
51
57
47%
Ιατροί ΕΣΥ (ΚΨΥ)
4
1
3
25%
Ιατροί Επικουρικοί


5
100%
Ιατροί ειδικευόμενοι


38
100%


Από τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται ότι το προσωπικό που υπηρετεί είναι το μισό απ’ ότι θα έπρεπε με βάσει τον νέο οργανισμό του Νοσοκομείου. Εξαίρεση βέβαια το προσωπικό (ιατρικό) που κάνει ειδικότητα
Πάντως σε σημαντικές ειδικότητες  δεν υπηρετεί κανείς ή είναι ελάχιστοι όπως:
    
ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Οργανικές θέσεις
Υπηρετούντες
Κενές θέσεις
Ποσοστό κάλυψης θέσεων
ΠΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
3
0
3
0%
ΠΕ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ
1
0
1
0%
ΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
2
0
2
0%
ΔΕ ΠΡΟΣ/ΚΟΥ Η/Υ
3
0
3
0%
ΔΕ ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΩΝ
5
0
5
0%
ΤΕ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
1
0
1
0%
ΤΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
1
0
1
0%
ΤΕ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
2
0
2
0%
ΠΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
9
1
8
11%
ΤΕ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ
4
1
3
25%
ΔΕ ΜΑΓΕΙΡΩΝ
4
1
3
25%
ΤΕ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
4
1
3
25%
ΤΕ ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΑΣ-ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ
10
3
7
30%
ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜ.
6
2
4
33%
ΤΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
6
2
4
33%
ΥΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
30
10
20
33%
ΤΕ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
10
4
6
40%







 Επιτακτική λοιπόν η ανάγκη για προσλήψεις προσωπικού ώστε το Νοσοκομείο μας  να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να ανταποκριθεί στο νέο αυξημένο ρόλο του